Hamileliğim süresince hazır bezlerin zararlarını okuyup yıkanabilir bezlere geçme fikrini araştırdım. Ama etrafımda kullanan kimse olmadığı için internet araştırmalarıyla yetinmek zorunda kaldım. Türkiye'de kumaş bez kullanan, hele bu markayı kullanan anneleri (özellikle Sevgili Bike çok yardımcı oldu sağ olsun.Onun yazısı bu linkte )bulup onların görüşünü öğrenene kadar doğum geldi. Doğum sonrası o yoğunlukta da bir türlü cesaret edemedim derken 6 ay geçti ve biz yıkanabilir bezlere sonunda geçiş yaptık.
Ben sadece bir marka denediğim için onunla ilgili karşılaştırmalar yapabileceğim ama bu ülkemizde olmasa da geniş bir pazar ve bit çok farklı marka var. Alva Baby bir Çin markası. Çin denince hafif bir gerginlik hissediyorsunuz değil mi? Ben de hissetmiştim ama en bilinen kumaş bez markalarının bile Çin de üretim yaptığını okuduktan sonra bu ön yargımdan vaz geçtim. Alva Baby nın kendi sitesi http://www.alvababy.com/ İngilizce ama Çinceden bire bir çevirdikleri için Amerikalıları bile biraz zorlamış. Siteyi karıştıra karıştıra öğreniyorsunuz aslında. Bu benim ilk yurtdışı alışveriş deneyimimdi ayrıca. Hala da nasıl oluyor da okyanus aşırı bir ülkeden "free shipping" yani ücretsiz kargo geliyor aklım ermiyor :) Alışverişinizi kredi kartınızdan yapıyorsunuz ve o günkü dolar kuru neyse o miktarda para çekiliyor. Ben alışverişi yaparken tamam tuşuna basar basmaz bankadan şu an PayPal ödemesi yapıldı bilginiz var mı diye aradılar. Bu güvenlik önlemi hoşuma gitti açıkçası. 50$ ve üzerinde alışveriş yaptığınızda express kargo seçeneğiyle geliyor ki bana tam 9 günde geldi. Kargo şirketi Türkiye ye girdiğinde Aras Kargoya devretmişti paketi. Yani adresi Türkiye adresiniz nasılsa öyle yazıyorsunuz sadece Türkçe karakter kullanmadan.
Yıkama Rutini
Biz 1 buçuk aydır tuvalet iletişimi uyguluyoruz. Ihtiyacı olduğunu fark ettiğimde lazımlığa oturtuyorum ve bazen bezi temiz olduğu için tekrar aynı bezi takıyorum. O yüzden normalden biraz daha az bez tüketiyoruz. 13 adet bezimiz var bize 2 gün yeterli oluyor. 2 günde bir yıkayarak döndürüyorum. Kakalı bezin içini çıkarıyorum ve klozette akıtıyorum. Diğerlerini direkt kovaya koyuyorum. Ben Dalan Roxy matik kullanıyorum ama kendi deterjanımı yapma gibi de bir fikir oluştu. Bulduğum en masum deterjan şimdilik buydu yine de hafif bir deterjan kokusu oluyor. Bir yemek kaşığı kadar deterjan koyup önce durulama yaptırıyorum sonra 40 derecelik programda bir saat ,haftada bir de 60 derecede uzun programda yıkıyorum. Kumaş bezlerin kullanımında dikkat edilmesi gereken bir nokta da yumuşatıcı kullanmamak. Bezlerin emiciliğine azaltıyor. Eğer kurutma makineniz varsa büyük kolaylık olacaktır ama bizde yok ben kalorifer yanına asarak kurutuyorum. Milrofiber insertler ve bambu olmayan dış bezler sabaha kuru oluyor. Bambu bezler daha uzun sürede kuruyor(kış şartlarında).
Ilk aşamada 5 adet bez ve ayrıca 4 adet insert(iç bez) aldım. Bunların hepsini markanın farklı modellerinden seçtim ki hangisini kullanabileceğimi göreyim. Hepsinin ortak özelliklerinden bahsetmek gerekirse. Bezler tek beden (one size) 3-15 kg arasında kullanımı olduğu bilgisi olsa da ben 3 kiloluk bir yeni doğana çok büyük olacağını düşünüyorum. Bir de o simsiyah mekonyum bezlerden nasıl çıkar bilmiyorum :) ama bebekler 1-2 aylık olduğunda anneler de biraz gözlerini açtılarsa başlanabilir. Bendeki modellerin hepsi çıtçıtlı (hem bel hem boy çıtlarla ayarlanıyor) ve hepsi cepli(pocket diaper). Cepli bezin içine iç bez(insert) konularak kullanılıyor. Kızım 7,5kg ve 68 cm fotoğraflardaki ayarda bağlıyorum. Bezler kağıt(hazır) bezlere göre daha büyük oluyor bebekte. Ama ben Huggieus kullandığım için çok fark olmadı. (Huggies en kalın hazır bezmiş).
1. Standart Düz Renk Bez (Pure Reusable Cloth Diaper + 3 layer mikrofiber insert)
Markanın en uygun fiyatlı bezi (yeni doğan bezlerini saymazsak). 4.79$ Dış kısmı PUL denen sıvı geçirmeyen bir kumaş. İçiyse polyester. Bu standart bezler içinde bir adet mikrofiber bezle geliyor isterseniz farklı iç bez(insert) seçip alabiliyorsunuz tabi ki fiyat değişiyor. İçinin polyester olması çok hoş bi izlenim uyandırmıyor ama kullanırken bu kumaşın özelliği sayesinde bebek ıslaklık hissetmiyor dokunduğunuzda neredeyse kuru bi his sağlıyor. 3 katlı mikrofiber iç bezse aynı toz bezlerinin dokusuna sahip :) Dış ve iç bez en hızlı kuruyan bezlerden biri. Hem iç hem dış bez makineden yarı kuru gibi çıkıyor. Bu kurutma makinesi olmayanlar için bir avantaj. Ama bazı bebeklerin bu polyester maddeye hassasiyeti olabiliyormuş. Eğer atopik , hassas ciltli bir bebeğiniz varsa tercih etmeyebilirsiniz.
Bu bezlerin desenli olanları çok daha hoş ve desen seçeneği çok fazla.
2. İç Bezin Dikili Olduğu Bez (All In One + sewn in 4 layer bamboo insert)
Kumaş ilk Bahsettiğim bezle aynı. Ama diğer bezlerde iç bezi cebin içine yerleştirirken bu bez içe dikilmiş olarak geliyor. Kullanım sırasında bezin içeride toplanması ve kayması durumu olmadığı
için pratik gibi ayrıca yıkarken çıkarıp takma derdi de yok ammaa çookk zor kuruyor. Içinde 4 kat bamboo insert var malum. Kaloriferin üstüne koymama rağmen gece yıkanan
bezi sabah kullanamıyorum. Ayrıca tasarım olarak da farklı. Daha az çıt çıt var bu yüzden bebeğe ya çok dar ya çok bol olabiliyor. Bu bezin tek sevdiğim kısmı bacaklarında ekstra bir lastikli kısım dahavar böylece iki kere kavrıyor bacağı. Yine de benim tekrar almayacağım bir model oldu kuruma problemi olmasaydı beden sorunu yüzünden yine de sevmezdim sanırım.
3. Renkli Çıtçıtlı Bez (All in 2 with Double Gussets + snaps in 3 layer bamboo)
Bezlerin kumaşları üstteki bezlerle aynı ama tasarımı çok farklı. Çift lastik(bariyer) var bu da sızıntıları engellediği için bir artı. Insert diğer bezlerde sırt kısmındaki cepten yerleştirilirken bu bezde hem ön hem arka kısmında açıklık var. Ve bu bezin insertleri çıt çıtla beze sabitleniyor. Bunun yıkamdada kolaylık olduğunu iddia ediyorlar. Böylece içinden çıkarmanıza gerek yok yıkanırken kendisi çıkıyor diyorlar ama ben bu Açıdan gereksiz buldum yani insertleri bezden çıkarmak niye o kadar büyük külfet olsun ki? Renkli çıt çıtlarsa anneden başka biri bebeğin altını değiştiriyorsa hangi kademede olduğunu ona söylemek için uygulanmış. Ben bu amacı da gereksiz buldum ama estetik olarak güzel görünmüyor. Ayrıca çıtçıt sayıları da standart bezlerden farklı. Diğerlerinde 3 adet boy ayarı varken bunda 4 var. Böylece yeni doğan bebeklere de uyuyor (YouTube videolarında gördüğüm kadarıyla) tamamen küçültülünce. Bu bezde hoşlanmadığım kısımlarsa içindeki ceplerin üzerine gelen kapaklar bağlarken kıvrılıp bezden çıkıyor buna dikkat ederek bağlamak gerekiyor. Bir de daha büyük duruyor diğerlerine göre.
4. Siyah Bambu Bez ( Bamboo Charcoal Cloth diaper + 4 layer bamboo charcoal insert)
5. Dışı kadife bez (Minky Print Cloth Diaper)
Ilk bezle tek farkı dış yüzeyi. Minky yüzey hafif tüylü ve yumuşacık. İç yüzeyi ve insert, standart bezlerle aynı. Ben desenli bezlere bu yüzeyi çok yakıştırdım.
6.Bambu Bez (Bamboo Diaper+bamboo insert)
Bezlerin iç yüzeyi ve iç bezleri bambu. Standart bezlere göre bu yüzden daha uzun sürede kuruyorlar ama bazı bebeklerin cildi polyestere hassas olduğu için bu bezler daha sağlıklı diye düşünülebilir.
Dış bezler bu şekilde. Bir de işimizi kolaylaştıracak yardımcı ürünler var.
1.Atılabilir Kağıt Bez(Flushable Viscose Liner)
Bu ek gıdaya geçtikten sonrası için daha kullanışlı olan annelere kolaylık sağlayan bi bez. Olmazsa olur ama daha çok iş yükü çıkabilir. Yapısı ıslak mendillere benziyor bebeğin tenine değen yüzeye konuluyor ve kakanın katı kısmının beze yapışmasını engelliyor. Direkt wc ye atabiliyorsunuz çözünebiliyor. Ben en çok yoğun olarak kaka yaptığımız sabah uyku sonrası kullanıyorum. Tek kötü tarafı normalde çok hissedilmeyecek ıslaklığı daha hissedilir bi seviyeye çekmesi. Ben bu sebeple her bezde kullanmıyorum.
2. Bez Çantası(Wet/Dry Bag)
Bezlerin dış yüzeyindeki su geçirmez PUL denen kumaştan bir çanta. Fermuarlı ve iki gözü var birine temiz bezi diğerine kirliyi koyabilirsiniz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Umarım ben de cesaret edemeyen birileri için yardımcı olabilmişimdir. Sorularınızı yorum olarak bırakırsanız yardımcı olmaya çalışırım.