27 Haziran 2012 Çarşamba

"Yüreğine Sor" filmi düşürdü bizi yollara :)


Gezi yazısı yazma niyetiyle bilgisayar başına geçmişken kendimi film yazıyor buldum nedense :)

Filmimiz Yüreğine Sor. Karadenizde geçen bir "sevdaluk" hikayesini diyebiliriz en özet şekliyle. Afişten de anlaşılacağı gibi dini motifleri olan ve inanç farklılıklarının işlendiği bir film. Beni rahatsız eden noktaları olmasına rağmen, genel olarak film bittiğinde masal dinlemişsiniz gibi hissettiriyor. Bu masalsı havayı veren bir çok unsur var, kostümler,konuştukları ağız, müzik ( ki Karmate grubunu tanımam bu filmle olmuştur, çok da iyi olmuştur)  ama en çok Karadeniz doğası. Film Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin Şenyuna Köyü'nde(eski adıyla Çinçiva'da) çekilmiş. Filmi bana ısrarla tavsiye eden ve beraber izlediğimiz arkadaşımla film sonrası "buraya gitmemiz lazım!" demiştik ve 4 ay sonra bu hedefimize ulaştık.
Yukarıdaki fotoğraf ilk olarak videonun 22.saniyesinde görünen ve film boyunca gördüğümüz meşhur köprünün fotoğrafı. Biz kendisini bulmak için neredeyse bütün köyle röportaj yapmak zorunda kaldık. En son yol kenarında el işleri satan teyze uzun uzun tarif edip sonunda da "Ödüllü Sonbahar filmini de izleyin onda ben oynadım" demeyi ihmal etmedi ve sayesinde köprümüzü bulduk. Filmde teknolojinin yardımıyla bütün köyün merkezinde gibi gösterilen o kocaman(!) köprünün, aslında kuytu bir yerde, gözden uzakta olan ve etrafında hiç ev olmayan bir yer olduğunu görmek hayal kırıklığına uğrattı tabi ki biraz ama arkadaşımın mutluluğunu görmek bile yetti.
Yol tarif eden, Sonbahar'da oynadığını söyleyen teyze :)
Filmin baş kahramanları Esma ve Mustafa'nın evlerini bulmaksa köprü kadar kolay olmadı. Off-road a yakın bir adrenalinden sonra birbirlerine yakın olmalarını beklediğimiz iki evin nereneyse iki ayrı tepede olduğunu görüp tekrar bir hayal kırıklığı yaşadık :)
Esas oğlan Mustafa'nın evi
Esma'nın evi ama malesef geniş açı çekmemişim
Esma'nın evinin gerçek sahipleri bahçelerinde ilk sürgün çayları topluyorlar :))
Aşağıdaki fotoğrafsa köyün en işlek köprüsü, Doğu Karadeniz böyle taş köprülerinin altından buz gibi dereler akan cennet gibi bir yer işte...


13 yorum:

  1. bak şimdi beni de heveslendirdin,ben bir Rizeli olarak oraya gitmeliyim.eşim zaten doğa hastasıdır,bir köyün adını görsün bir tabelada,o adı beğensin,gidip görmeden rahat edemez.sizin maceranız da güzelmiş..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. İlk yorumu siz yaptınız öncelikle teşekkür ederim :) Türkiyenin en güzel doğasına sahip Doğu Karadeniz değerlendirmek lazım tabi.

    YanıtlaSil
  3. yanlisim yoksa iki kere izlemistim......
    blok isminize bayildim:)

    YanıtlaSil
  4. hep gitmek istemisimdir bir turlu kismet olmamistir.resimlerde harika
    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, umarım bir gün kısmet olur :)

      Sil
  5. gitmis kabul ediyorum kendimi:)))))
    cokcok guzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gitmiş kadar oldum diyorsunuz yani, ne güzel :)

      Sil
  6. ne güzel bir filmdi değil mi? sonu hüzünlüydü yalnız.. ne kadar güzel yerlere gitmişsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sonu öyle bitmemeliydi çok gıcık oldum ben :) Size de nasip olur inşallah :)

      Sil
  7. Cok açıklayıcı olmus:) tesekkurler:)

    YanıtlaSil
  8. ben Karadeniz Halkini cok severim hep hayalim Turkiyeyi Bide karadeniz ilcesini gezmek oldu,. ama bi turlu kismet olmuyor, Buralaria gormek isterim

    YanıtlaSil
  9. Ben buraya gitmenin Hep hayalini kurdum(((

    YanıtlaSil